- 07 فوریه 2021
- بهداشت و روانشناسی
- کد خبر 12674
- 1083 بازدید
- بدون نظر
- ایمیل
- پرینت
true
true
true
true
true
true
true
true
سایز متن /
false
واکسن “کووپارس” ایمنی زایی مطلوبی دارد
جزئیات طراحی، ساخت و مطالعات بالینی دومین واکسن ایرانی ضدکرونا “کوو پارس” با حضور دو تن از کارشناسان برجسته بررسی شد.
دکتر محمدحسین فلاح معاون تحقیقات و فناوری موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی در بخش خبری “گفتگوی ۱۸:۳۰” شبکه خبر در خصوص مشخصات واکسن “کوو پارس” دومین واکسن ایرانی ضد کرونا اظهار کرد: واکسن موسسه رازی از انواع واکسنهای پروتئین نوترکیب است. در این واکسن بخشی از ژنوم ویروس که در ایمنیزایی نقش داشته، انتخاب و سازه مربوطه طراحی شده و نتایج تزریق اولیه به حیوانات آزمایشگاهی و سپس به میمون، برای سازمان غذا و دارو ارسال شده و در آستانه اخذ مجوز برای تزریق انسانی است.
وی در ادامه افزود: تقریباً بیش از ۵۰ درصد واکسنهای کنونی که درسازمان بهداشت جهانی ثبت شده اند، از این پلتفرم استفاده میکنند چرا که ضرر کم و ایمنیزایی مطلوبی دارد.
فلاح اضافه کرد: واکسن هپاتیت B که در کشور ما استفاده میشود و یا واکسن اچ پی وی که در دنیا مورد استفاده است و نیز بیشترین واکسنهای کرونا که در دنیا در حال مطالعه است، با همین پلتفرم تولید میشوند.
“کوو پارس” از امنترین واکسنهای ضدکرونای جهان است
معاون تحقیقات و فناوری موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی در پاسخ به این سوال که چرا گفته میشود این واکسن از امنترین واکسنهای ضد کرونای جهان است، تصریح کرد: منظور از امنترین واکسن، بی ضررترین واکسن برای انسان است. در واکسنهای نسل اول یا همان واکسنهای کُشته، به خاطر اینکه تمام ذره ویروس وارد بدن میشود، ممکن است واکنشهایی از سیستم ایمنی بدن علیه آن ویروس یا باکتری دیده شود، اما در نوع نوترکیب واکسن، بخش کوچکی از ژنوم ویروس جدا و وارد بدن میشود لذا به این دلیل که بخشی از پروتئین یا آنتی ژن استفاده و وارد بدن میشود و سایز کوچکتر و ایمنیزایی بیشتری دارد، کمترین عوارض را میتواند برای بدن داشته باشد به همین دلیل است که این گروه از واکسنهای پروتئینهای نوترکیب به عناون بیضررترین واکسنها شناخته میشوند.
وی با بیان اینکه طراحی این واکسن به گونهای است که دو دوز تزریقی دارد، اضافه کرد: بررسیهای ما نشان میدهد که واکسن، ایمنی لازم را ۱۴ روز بعد از تزریق دوم ایجاد میکند و فرد واکسینه، ایمن میشود و علائم بالینی را نشان نمیدهد یعنی به بیماری مبتلا نمیشود، اما ویروس را از حفره بینی خود دفع میکند یعنی فرد میتواند ناقل بدون علامت باشد و با میزان کمتری ویروس را نسبت به افراد غیر واکسینه دفع کند و افرادی که در تماس با این فرد قرار گرفته اند، ممکن است به بیماری مبتلا شوند.
فلاح ادامه داد: بنابراین یک دوز استنشاقی برای این واکسن طراحی شد که ایمنی مخاطی حفره بینی را فعال میکند و باعث میشود تکثیر ویروس در مخاط بینی کمتر شود و دفع آن به حداقل برسد به این ترتیب زنجیره انتقال در افرادی که واکسینه میشوند، به حداقل میرسد.
به گفته معاون تحقیقات و فناوری موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی، این دوز واکسن “کوو پارس” بیشتر جنبه پیشگیری از دفع ویروس و کاهش زنجیره انتقال را دارد.
تولید انبوه “کوو پارس” تا خرداد ۱۴۰۰
فلاح در پاسخ به این سوال که واکسن “کوو پارس” چند ماه دیگر به تولید انبوه خواهد رسید، گفت: طبق برنامه ریزیهای انجام شده و در صورتی که مطالعات و کارآزمایی بالینی با موفقت و رضایتبخش انجام شود، پیش بینی میکنیم که تا آخر خرداد بخش اول تولید صنعتی واکسن آغاز شود.
در ادامه برنامه، دکتر مسعود سلیمانی رئیس مرکز کارآزمایی بالینی ایران و اپیدمیولوژیست در خصوص ارزیابی از فرایند تولید این واکسن گفت: طراحی “کوو پارس” در اسفند سال قبل انجام شد و از اوایل فروردین تزریقها ابتدا به حیواناتی مثل موش، خرگوش و همستر شروع شد و واکسن از اردیبهشت ماه به میمون تزریق شد.
سلیمانی افزود: ۲۰ میمون تاکنون واکسن را دریافت کرده اند و همه آنها الان سالم هستند و ایمنی بلندمدت را نشان داده اند که یکی از فاکتورهایی است که نقطه قوت هر واکسن ضدکووید است و واکسن رازی هم نشان داده که این ایمنی بلندمدت را میتواند در میمونها ایجاد کند.
وی ابراز امیدواری کرد که با شروع مطالعات فاز انسانی بتوانیم در انسان هم همین نتایج را ببینیم که البته شواهد هم تا حالا همین را به ما نشان داده است.
آغاز مطالعه بالینی “کوو پارس”
رئیس مرکز کارآزمایی بالینی ایران در پاسخ به این سوال که مرحله بالینی “کووپارس” چه زمانی آغاز میشود، اظهار کرد: آغاز مطالعه بالینی، منوط به اجازه نهایی سازمان غذا و داروست که ما پیش بینی میکنیم ظرف چند روز آینده اتفاق بیفتد.
وی در پاسخ به این سوال که مطالعه بالینی این واکسن با تزریق به چند داوطلب آغاز میشود هم گفت: در این مطالعه در فاز یک، ما پیش بینی کرده ایم که ۱۳ نفر ابتدائاً وارد فرایند مطالعه شوند.
سلیمانی ادامه داد: بعد از این ۱۳ نفر و به فاصله ۷ روز، ۴ گروه ۳۰ نفره وجود دارد که سه دوز مختلف واکسن و یک دوز پایه واکسن را دریافت خواهند کرد.
وی در پاسخ به این سوال که کل مدت زمان آزمایش بالینی “کوو پارس” چقدر است، تصریح کرد: این واکسنها به فاصله ۲۱ روز تزریق میشوند. ما پیش بینی میکنیم که ۱۳۳ نفر در ۲۱ روز، دوز اول را دریافت کنند. سپس دوز دوم را به تدریج دریافت میکنند و وقتی که آخرین نفر از روز ۳۵ عبور کرد، یک آنالیز و تجزیه و تحلیل دادههای بینابینی اتفاق میافتد که ما نتایج آن را به سازمان غذا و دارو و کمیته مراقبت ارسال میکنیم. اگر آنها نتایج مطالعه را تایید کردند و مجوز دادند، فاز دو شروع میشود که ما انتظار داریم تزریقها را با ۲ گروه ۲۵۰ نفره شروع کنیم.
true
true
true
true